גלריית תמונות
Base
שם מלא

פנינה של תבלין – סדנאות בישול ואירועי קונספט הודי

שם מלא באנגלית

Pnina Klein – Indian cooking workshops and concept events

שפה

English, עברית

Country

Israel

ישוב

זכרון יעקב

City

Zikhron Ya'akov

תיאור

פנינה של תבלין – מקום בו טעם וריח נפגשים
הכל החל ביום בו נולדתי, להורי, ראובן ונעמי, בבית שבו המטבח אפוף בריחות תבלינים חזקים.
הורי שניהם ילידי בומביי – הודו, הנחילו לאחותי ולי את הריחות, הטעמים והמוזיקה מגיל ינקות.
כילדה התביישתי בעובדה שהריחות והטעמים בביתי שונים מאשר בשאר הבתים.
ביתי היה הבית היחיד בו לא הגישו שניצלים לארוחת צהריים, במקום שניצל אכלנו אורז ודאל, תבשילי ירקות שונים, קטניות והמון דגים.
בסופ"ש וחגים הצטרפו לשולחן הבשר (בד"כ כבש), ומטוגנים שונים (סמוסה, בטטה וודה, באג'ה ועוד) – כמובן שהאוכל תמיד היה מאד מטובל, חריף והכי חשוב טעים ומזין.
זאת הבנתי עם התבגרותי.
בגיל ההתבגרות החלו להגיע החברים ולהתעניין באוכל של אמי, ועד היום מתגעגעים למטבח שלה.
הגעגועים העזים לטעם הבית החלו כמובן כשעזבתי את הבית. מצד שני ידעתי שאי אפשר כל יום לבקר את אמא רק כדי לאכול, אז הפשלתי שרוולים ונכנסתי למטבח.
בהתחלה כמובן ששרפתי או לא בשלתי מספיק או תיבלתי יותר מידי/פחות מידי.
לאט לאט התגלה בפני עולם חדש. עולם שבו ניתן ליצור המון מכלום ובנוסף לכך להסב אושר לכל מי שמזמינים.
למדתי למתן את הטעמים העזים ולהתאים את עצמי לחך הישראלי.
ובעצם… אין הנחתום מעיד על עיסתו… אשמח תמיד לתת לכם טעימה ותעידו בעצמכם.
טלפון נייד:  052-2262660

פייסבוק: https://www.facebook.com/pninasheltavlin

תיאור באנגלית

A pearl (Pnina) of spice – a place where taste and smell meet.
It all started on the day I was born, to my parents, Reuben and Naomi, in a house where the kitchen is full of strong spice scents.
My parents are both native to Bombay, India, who gave my sister and me the scents, tastes and music from infancy.
As a child, I was ashamed of the fact that the smells and tastes in my home were different than the rest of the houses.
My house was the only house where they did not serve lunch for lunch, where we ate rice and dal, various vegetables, legumes and lots of fish.
On weekends and holidays, they joined the meat table (usually mutton), and various fries (Samosa, Sweet Potato, Voda, baja and more) – of course the food was always very salty, spicy and most importantly delicious and nutritious.
I realized that with growing up.
At adolescence, friends began to come and take an interest in my mother's food, and to this day, miss her kitchen.
The intense cravings for home flavor, of course, began when I left home. On the other hand, I knew it was impossible to visit Mother every day just to eat, so I dropped my sleeves and went into the kitchen.
In the beginning, of course, I either burned out or didn't cook enough or got too much / too much.
Slowly a new world was revealed. A world where you can create lots of everything and in addition bring happiness to all who invite.
I learned to moderate the intense flavors and adapt to the Israeli palate.
And actually … no sign of his pulp … I will always be happy to give you a taste and testify for yourself.
Mobile Phone: 052-2262660

Facebook: https://www.facebook.com/pninasheltavlin